Etik İlkeler ve Yayın Politikası
ETİK İLKELER
Ondokuz Mayıs Hukuk Dergisi (OMHD), akademik ve etik standartları en üst seviyede sağlama amacıyla Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayımlanan rehberler ve politikalar ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca çıkarılan “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi”nde belirtilen etik kuralları esas alarak belirlediği ilkeleri ve kuralları uygular.
Dergimize gönderilen tüm çalışmalar orijinal, başka bir yerde yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere başka bir mecraya gönderilmemiş olmalıdır.
Dergiye gönderilen çalışmalar editör incelemesinden geçtikten sonra, yazar ve hakem kimliklerinin gizlendiği çift körleme hakem değerlendirme yöntemi ile değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkâr edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.
Dergiye Türkçe ve İngilizce dillerinde makale, karar tahlili, tercümeler, kitap incelemesi, mevzuat değerlendirmesi şeklindeki akademik çalışmalar kabul edilmektedir.
Yazarların dergiye gönderdikleri yazılarının denetimini yapmış oldukları ve bu haliyle yayına hazır olarak verdikleri kabul edilir. Yayın kurulu tarafından yapılan ön incelemede derginin yayın ilkelerine uygun olarak düzenlenmemiş olduğu tespit edilen yazılar hakeme gönderilmeden önce yayın ilkeleri doğrultusunda düzeltilmesi için yazara iade edilebilir. Dergimiz, editör ve/veya hakemler tarafından verilen dönütlere göre yazarlardan analiz sonuçlarına ilişkin çıktı dosyalarını isteme hakkına sahiptir. Hakem raporunda düzeltme istenmesi durumunda ise yazar tarafından sadece belirtilen düzeltmeler çerçevesinde değişiklikler yapılabilecektir. Hakemden gelen rapor doğrultusunda yazının yayımlanmasına, yazardan rapor çerçevesinde düzeltme istenmesine ya da yazının geri çevrilmesine karar verilecek ve yazar bu gelişmelerden en kısa sürede haberdar edilecektir.
Yayın değerlendirme sürecinde ilgili esaslara ve standartlara aykırı olduğu tespit edilen eserlerin yayın talepleri reddedilir. Dergide yayımlanmış eserler bakımından böylesi bir tespitin yapılması halinde ilgili eser yayından kaldırılır ve makalenin kaldırıldığı bölümde ilgili açıklama yapılır.
OMHD, açık erişim ilkesini benimsemektedir. Derginin makale gönderim, kabul ve erişim süreçlerinde hiçbir ücret talep edilmemektedir. Okurlar, ticari amaç gütmeksizin, yayıncı ya da yazardan izin almaksızın dergide bulunan makalelerin tam metnini okuyabilir, makaleleri kopyalayıp çoğaltabilir ve atıf yapmak suretiyle makaledeki bilgileri kullanabilir.
YAYIN POLİTİKASI
OMHD, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi bünyesinde uzman akademisyenler tarafından hazırlanmaktadır.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, yayımlanmak üzere kabul edilen çalışmaların fiziksel baskı ve elektronik ortamda basılması durumunda hak sahibidir. Yayımlanan yazılardaki görüşlerin sorumluluğu yazarlarına aittir.
Bilim Kurulu ve Danışma Kurulu bakımından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri derginin doğal hakemi/üyeleridir.
Metin, ekler, dipnot ve kaynakça dahil olmak üzere makaleler 4.000 kelimeden az, 12.000 kelimeden çok olmamalıdır.
Karar incelemeleri ve kitap değerlendirmeleri en az 1.500, en fazla 3.000 kelime olacak şekilde kabul edilecektir.
OMHD’ye gönderilen çalışmalarda, Türkçe başlık, İngilizce başlık, Öz, Anahtar Kelimeler, Abstract ve Keywords yer almalıdır.
OMHD “Hakemli Dergi” statüsünde olup dergide yalnızca hakem değerlendirmesinden geçen eserler yayımlanır.
OMHD, dergiye eser gönderildiği günden itibaren 10 gün içinde ilk inceleme sonucunu, takip eden bir ay içinde de hakeme gönderme süreçlerini tamamlar.
OMHD, yayın politikasında ulusal ve uluslararası düzeydeki akademik ilke ve etik değerlerle bağlıdır.