İstanbul Sahillerinden Toplanan Deniz Suyu Örneklerinin Su Kalitesinin Analizi

Yazarlar

  • Esin BOZKURT KOPUZ MARMARA ÜNİVERSİTESİ
  • Abdur Rahman
  • Nigel CHIDEWA
  • Mafaz KHURRAM

Anahtar Kelimeler:

Su- Parametreler- Ekosistem- Deniz

Özet

Dünyanın her yerindeki okyanuslar daha asidik hale gelmektedir. Antropojenik ve doğal olaylar nedeniyle, denizlerin pH değerinin düşmesi, okyanusa göre daha ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Deniz suyunun pH'ındaki, sıcaklığındaki, çözünmüş oksijen seviyesindeki ve tuzluluğundaki değişiklikler de okyanus pH değerinin düşmesinin işaretleri olabilir. Bu çalışmanın amacı, yaklaşık 3 aylık bir süre boyunca fizikokimyasal özelliklerin ölçümlerini alarak İstanbul'un üç kıyı bölgesindeki su kalitesini değerlendirmektir. Marmara deniz kıyısı, yoğun sanayileşmiş ve kalabalık bir metropol olan İstanbul'da yüzme ve balık tutma gibi açık hava etkinlikleri için çok sevilen bir alandır. Bostancı, Kartal ve Maltepe, Anadolu Yakası'nın en çok ziyaret edilen yüzülebilen yerleri olup, Marmara Denizi kıyı türlerinin çeşitliliği açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, kıyıya yakın tuzlu su kalitesinin deniz yaşamı ve insan sağlığı için yeterli olup olmadığını görmek amacıyla belirli su kalitesi değerleri incelendi. Araştırma Kasım 2022'den Ocak 2023'e kadar gerçekleştirildi. Sonuçlar, Marmara Denizi'ndeki pH, sıcaklık, tuzluluk ve çözünmüş oksijen düzeylerinden insan veya su canlılarının sağlığına yönelik bir risk bulunmadığını gösterdi.

İndir

Yayınlanmış

2024-03-30